APA DE LA ROBINET MAI BUNĂ ŞI MULT MAI IEFTINĂ DECÂT APA ÎMBUTELIATĂ

25/06/2021

În scopul îmbunătățirii cunoștințelor în rândul consumatorilor în ceea ce privește informațiile relevante asupra calității apei potabile și creșterea încrederii consumatorilor în utilizarea pentru consumul propriu al apei potabile furnizate în sistemele publice de alimentare, a fost efectuat un studiu comparativ privind compoziția și calitatea apelor îmbuteliate și al apei potabile la robinetul consumatorului.

Scopul studiului este creșterea încrederii consumatorilor în calitatea apei potabile, ceea ce ar putea contribui la reducerea utilizării ambalajelor din plastic, respectiv reducerea deșeurilor din plastic, precum și a emisiilor de gaze cu efect de sera și ar putea avea un impact pozitiv atât în materie de atenuare a schimbărilor climatice, cât și asupra mediului în ansamblu.

În cadrul studiului 20 de mărci diferite de ape îmbuteliate, existente pe piaţa de retail din judeţul Mureş şi 9 probe de apă potabilă reţeaua publică de alimentare din municipiul Târgu Mureş, au fost analizate prin determinarea unor parametrii fizici şi chimici, pentru a stabili compatibilitatea lor cu legislaţia apei potabile din România.

Potrivit rezultatelor obţinute în cadrul studiului, 9 probe din cele 20 de ape îmbuteliate analizate nu respectă criteriile selectate, prevăzute în legislaţie, adica 48%, în schimb toate probele de apă potabilă din reţeaua publică de alimentare sunt conforme cu legislaţia în domeniu.

Spre deosebire de apa de la robinet, apa potabilă îmbuteliată este supusă verificării doar pentru un numar limitat de parametrii. Monitorizarea apei de la robinet se face mai frecvent și poate fi consultată public pe website-ul Direcției de Sănătate Publică sau pe site-ul Companiei AQUASERV.

Acest studiu dovedeşte încă o dată, că apa furnizată de către Compania AQUASERV poate fi consumată cu încredere. Acest lucru este demonstrat atât de rezultatele analizelor efectuate în cadrul laboratorului Companiei AQUASERV, cât şi de cele efectuate de către Direcţia de Sănătate Publică Mureş. Analizele indică faptul că apa furnizată se încadrează în parametrii prevăzuţi de legile cu privire la calitatea apei potabile, fiind sigură pentru consumul uman.

Pe lângă calitatea apei potabile distribuită în zona de operare AQUASERV, dovedită de toate analizele efectuate, un motiv în plus pentru consumul acesteia îl costituie preţul. Tariful apei potabile furnizate de Compania AQUASERV S.A. este de 4,1 lei/metrul cub, iar cu acest preţ, la care se adaugă 3,44 lei/mc pentru canalizare, compania se situează de abia pe locul 37 din 43 de operatori regionali din România, având printre cele mai mici tarife din ţară.

Având în vedere faptul că un metru cub are 1.000 de litri, prețul unui litru de apă potabilă distribuită de Compania AQUASERV S.A. în aria de operare este în momentul de față de 0,0041 lei. Ceea ce înseamnă că, pentru doar 1 ban, primim în casele noastre, la robinet, cca. 2,5 litri de apă potabilă. Asta în timp ce o sticlă de 2,5 litri de apă îmbuteliată costă de aprox. 200 de ori mai mult. Mai exact, la consumul mediu casnic de 100 litri/persoană/zi, un client AQUASERV plătește pentru apă și canalizare împreună, doar 75 de bani pe zi. Pentru aceeaşi cantitate, un consumator de apă îmbuteliată ar trebui să plătească aprox. 80 de lei. Doar pentru apă! Nu şi pentru canalizare!

Întreg studiul poate fi găsit aici: Studiu privind consumul de apă potabilă în aria de operare Compania AQUASERV

Conversati pe chat cu noi

Bună ziua. Un operator este disponibil pentru a vă oferi asistenţă.Incepe Chat Ne cerem scuze însă programul de lucru al operatorilor din Call Center s-a încheiat. Vă stăm la dispoziţie de luni până joi între orele 08:00-16:00 şi vineri între orele 08:00 – 14:30.
Inchide