Testimonial


Azi, 13 aprilie 2022, o zi scăldată în razele soarelui primăvăratic un pic cam incăpățânat, printre zumzete de bondari atrași de florile de măr, am primit vizita elevilor clasei a III a A de la Școala generală nr.7 din Tîrgu-Mureș sub îndrumarea doamnei profesor Letiția Sava.
M-au surprins de la bun început cu proiectul Stropi de apă, un concept de mini-cărticele cu file în formă de picătură de apă. Filele conțineau informații generale despre apă, procese tehnologice de fabricare a apei, poezioare, informații despre economisire, circuitul apei în natură, acrostihuri, dialoguri scurte cu un strop de apă și multe, multe desene. Puteți admira și dumneavoastră talentul, cunoștințele și munca acestor minunați copii în fotografiile de mai jos.
După ce am povestit despre traseul pe care îl parcurge apa din râul Mureș până să ajungă în paharele de acasă exemplificând etape în legătură cu exponatele aflate în exterior, am făcut o mică incursiune în imaginativ odată cu povestea rezervorului de apă dezafectat, trecând ușor spre aparatele măsură din interiorul Muzeului.
Ne-am despărțit cu greu și, sincer mi-ar fi plăcut să am mai multe brațe să pot face față potopului de îmbrățisări pe care le-am primit azi!
La plecare mi-au promis că îmi vor face o surpriză...și mi-au trimis trei filmulețe realizate de ei cu imaginile documentate pe parcursul micii noastre călătorii în lumea apei!

TESTIMONIAL
„Ne-am încărcat sufletele cu pace și bucurie. Am aflat lucruri interesante despre apă...sursa de energie. Ne-am bucurat și ne-am simțit bine. Mulțumim pentru amabilitatea de a ne prezenta Casa Apei.”
-clasa a III a A Școala Generală nr.7 Tîrgu Mureș, profesor Letiția Sava 
Dar și copii ....
„Mie mi-a plăcut pentru că a fost creativ!” – Irisz
„Am aflat multe lucruri noi!” – Sofia
„Mulțumesc de ospitalitate!” – Amalia
„Experiența a fost uluitoare!” – Ana Carina


24 iunie 2021 -Vizită
“Dsida Jenő: Templomablak
Kik csak az uccán
járnak-kelnek
szépséget rajta
nem igen lelnek,(....)
De ki belép
a tág, iromba,
boltozatos,
hűvös templomba
s belülről pillant
ablakára,
megdöbbenten áll,
megkövülten áll,
elbűvölten áll: -
Nézz a csodára! 
(cu referire la vitraliile rezervorului de apă – n.a.)
Mulțumesc călăuzei!”
D.I.

“Călătorie în timp. Superbă locație. Mulțumim d-na Lazăr, ne-ați luminat ziua!” F.I.


 16.06.2021 - Vizită
“Cu toate că ploaia ne-a dat un pic de furcă, și azi am primit vizitatori de la Centrul de zi Rozmarinul. De data aceasta, a fost un grup de 12 copii (3-6 ani) cu care am vorbit despre utilitatea apei potabile și despre respectul față de mediul înconjurător.”


15.06.2021 - Vizită
Azi, 15 iunie 2021, Casa Apei a fost gazda unui grup de 18 copii (6-10 ani) și 5 adulți însoțitori de la Centrul de zi „Rozmarinul” din Târgu Mureș. 
„O experiență excepțională – să vedem cum funcționează totul pentru a avea apă în casă – mulțumim celor care lucrează pentru ca noi să trăim în confort!” (Centrul de zi Rozmarinul – învățătoare Papp I.)


12.06.2021 - Extrase din Cartea de oaspeți:
„V-am vizitat cu drag de la Horezu, jud. Vîlcea, de pe plaiul apelor oltenești. Ne-a plăcut prezentarea și grija din curte. Mult succes și vizitatori curioși!”
„Sunt din Târgu Mureș, dar e prima vizită aici. Mulțumesc pentru ospitalitate și pentru explicații profesionale. Mulțumim!”
„Prima vizită. Ceva de care o să îmi aduc aminte multă vreme de acum înainte.”
„Sunt din Turda și nu am venit special pentru asta. Dar mi-a trezit un interes deosebit. (...) Sper să am ocazia să repet experiența!”
„Prezentare inedită. Locul foarte bine întreținut. Mulțumim pentru tot!”
„Mulțumim că ne-ați arătat această bijuterie ascunsă a orașului. Vizita a fost mult mai plăcută cu poveștile auzite.”


22.04.2021, Târgu Mureş
Dragii mei dragi, astazi am sa scriu despre o bucurie aparte pe care mi-am creat-o mergand catre Zoo, la un muzeu cu intrare libera, care avea poarta deschisa pentru intampinare.
Am urcat pe strada Verii, si la ultima curba, dupa care apare Dealul Cornestilor, este plasat Muzeul Casa Apei. Ieri am vazut cum de acolo a iesit un grup de tinere, care erau vesele si multumite de vizita facuta. Tot Ieri, cand am vazut acest spatiul muzeal, mi-am propus ca la un moment dat sa-l vizitez.

Nu am crezut ca o sa se intample asa de repede si totusi a trecut doar o zi si nu am pregetat sa-i trec pragul. Nu ma informez inca despre ceea ce este pe net. Vreau inainte sa va scriu nealterate impresiile mele. Spatiu muzeal este alcatuit dintr-o casa, plasata intr-o gradina generoasa care este in panta, deci exista o alternanta de nivel,  cu un camin de apa, care nu este inca vizitabil, dar care are o intrare ce o observi cand cobori agale catre oras.

Am intrat pe poarta, am pasit pe poteca, am observat gradina frumos intretinuta, ce are si un mic lac artificial, am urcat scarile muzeului, am deschis usa si am salutat, am salutat si... a venit doamna muzeografa care a oprit activitatea pe care o avea si m-a insotit pret de timpul pe care l-am stat acolo. Ca sa fiu sincera, rar mi s-a intamplat asta. Sunt obisnuita sa intru in muzee si sa descopar singura exponatele. Uneori cate un muzeograf mai generos discuta despre un spatiu sau despre un exponat, dar apoi se retrage si te lasa singur.

(...)

Exponatele sunt interesante, arata o istorie despre transportul apei, se arata elemente de conducte,  fitinguri – ventile, suflante,  pompe,  capace de canalizare, schimbator de caldura spiral si cu siguranta sunt si altele. Multe din exponate sunt plasate afara si de fapt reprezinta elemente ce au facut parte din  trasee prin care s-a transportat apa. M-au impresionat fotografiile care aratau inundatiile din Targu Mures care s-au petrecut in 1970 si in 1975, dar si schimbatorul de caldura spiral pe care l-am vazut in marime naturala. 

(...)

A fost o vizita tare placuta si am fost impresionata de deschiderea doamnei muzeografe care mi-a povestit despre acest muzeu. Casa Apei, muzeul Casa Apei din Targu Mures poate sa devina un punct de reper atat pentru elevii de gimnaziu si de liceu, pentru turistii ce vor sa vada puncte aparte din oras, cat si pentru cei ca mine care nu ocolesc muzeul.

Se pot face lectii tematice pentru „saptamana altfel” sau pentru cei ce specializeaza in chimie industriala sau mecanica in domeniul chimiei industriale.

Trebuie cautate teme si mai ales cei care pot fi interesati de aceste activitati. Un muzeu este o poarta deschisa a istoriei dintr-un anumit domeniu. Vizitarea unui muzeu este o iesire din cotidian, o iesire care te costa putin, dar din care poti sa castigi foarte multe. Totul depinde de cum esti atras de acel muzeu, de acea expozitie, dar si de cel care te intampina pentru a descoperi informatii la care nu ai acces de unul singur. (...) Plimbarea la muzeu trebuie educata din copilarie si continuata prin activitati scolare si prin efortul major al muzeografilor care-si pot gasi modalitati de a se face vizibili si necesari in cultura spatiului in care exista. 

Va doresc o zi buna si reusite profesionale!
Cristina Neacsu, profesor din Ploiești

 

 

Conversati pe chat cu noi

Bună ziua. Un operator este disponibil pentru a vă oferi asistenţă.Incepe Chat Ne cerem scuze însă programul de lucru al operatorilor din Call Center s-a încheiat. Vă stăm la dispoziţie de luni până joi între orele 08:00-16:00 şi vineri între orele 08:00 – 14:30.
Inchide