Ştiaţi că?


·Consumul de apă al unei toalete obişnuite poate fi între 19 si 27 litri pentru fiecare uz?
·Consumul de apă al unui dus este de 19 litri de apa pe minut?
·Consumul de apă pentru spălarea mâinilor sau a dinţilor este de 11 litri de apa?
·Consumul de apă al unei îmbaieri este de 136 litri?
·Consumul de apă al unei maşini de spălat rufe este de 170 litri la un ciclu?
·Consumul de apă al unei maşini de spălat vase este de 57 litri pe ciclu?
·Fiecare persoana foloseşte cca. 475 de litri de apă pe zi?
·Scurtarea timpului de duş cu un minut poate economisi cca. 1653 de litri de apa pe luna?
·Picurarea de 60 de ori pe minut a unui robinet poate irosi peste 11 litri de apa pe zi, 4643 pe an?
·Într-o viaţă de circa 70 de ani, un om consumă în medie 115 tone de apa, echivalentul a peste 2 vagoane cisternă.

În cât timp crezi că se vor descompune deşeurile aruncate în cursurile de apă sau pe malurile acestora?
·Bilete de transport 4 săptămâni
·Ziare 6 săptămâni
·Cartoane 2 luni
·Resturi de ţigară 1 an
·Materiale textile 1 an
·Pungi de plastic 20 ani
·Cutii de conserve 50 ani
·Pahare de plastic 100 ani
·Doze de răcoritoare şi bere 200 ani
·PET-uri 300 ani
·Sticle 450 ani

*Deşi populaţia lumii a crescut (şi creşte în continuare) exponenţial în ultimele secole, resursele de apă au rămas aceleaşi? Astfel, noi avem acum la dispoziţie aceeaşi cantitate de apa pe care o aveau şi primii homo sapiens sapiens.: 1.460 petatone (1 petatona = 1015 tone).
*Apa acoperă aproximativ 71% din suprafata Pământului? Cea mai mare parte a apei de pe glob sa găseşte în oceane (97.2%), urmate de gheţari/calote glaciare/etc. (1.8%) in timp ce 0.9% se găseşte în subteran iar 0.001% sub forma de vapori. Apa "dulce", utilizata de majoritatea organismelor de pe Terra, reprezintă doar 0.02% din totalul apei de pe Terra si se găseşte în rauri, lacuri, subteran etc.
*Peste 30% din resursele mondiale de apa sunt localizate in Asia? Pe locurile următoare se afla America de Sud (cu 27%) si America de Nord (18%). Cele mai vitregite de lipsa apei sunt Orientul Mijlociu si Africa de Nord care deţin, împreună, doar 0.32 % din totalul apei de pe glob.
*Cantitatea de apa recomandata pentru a fi consumata de un om intr-o zi este de 50 litri? Aceasta cantitate include atât consumul propriu-zis cat si baia, prepararea mâncării etc. Insa, pe glob, exista diferente foarte mari ale consumului de apa intre diferite tari: americanii consuma, de exemplu, de 5 ori mai multa apa decât europenii (500 litri vs. 100 litri), in timp ce locuitori din tari precum Gambia trebuie sa se mulţumească doar cu 4.5 litri.
*Ziua Internaţională a Apei se sărbătoreşte în fiecare an pe 22 martie. Apa a devenit o resursa rara in anumite zone de pe glob si afectează in prezent 4 din 10 persoane din lume. Situaţia se înrăutăţeşte pe măsură ce populaţia si gradul de urbanizare se afla in continua creştere.
*Se estimează ca pana in 2025 aproape 2 miliarde de oameni vor locui in regiuni sau tari in care se vor înregistra lipsa apei si in care resursele de apa pe cap de locuitor se vor afla sub nivelul recomandat de 500 metri cubi de apa pe an.
*Din cauza rarităţii apei oamenii se vad nevoiţi sa bea apa din surse nesigure, ceea ce conduce la apariţia si răspândirea bolilor. Aproximativ 5 milioane de persoane, majoritatea fiind copii, mor anual din cauza alimentarii cu apa nepotabilă.
*Agricultura înghite cele mai mari cantităţi de apa in lume – aproape 70% din apa dulce, luata din lacuri, râuri sau pânze freatice.
*Celulele corpului nostru nu se ating intre ele, pentru ca înoată in apa, la fel ca si nervii. Când apa din corp este murdara, ce se întâmplă? Celulele comunica printr-un sistem de tip bio-laser, cu un consum mai mare de energie. Exista un tip de apa in interiorul celulei si alt tip de apa in afara ei. Schimbul intre acestea purifica celula si o ajuta sa funcţioneze corect. Daca nu bem apa regulat, celulele se intoxica. Când membrana unei celule nu este bine hidratata, corpul declanşează un mecanism de urgenta, ca forma de apărare si de hidratare.
*Membrana se îmbracă intr-o pelicula protectoare, ca o crema, care împiedica uscarea. Ce este aceasta pelicula? Este colesterol. Corpul nostru se protejează de deshidratare cu ajutorul colesterolului. Studiile efectuate au arătat ca in 90 % din cazuri, colesterolul scade in 21 de zile de băut apa corect, ceea ce înseamnă ca in 90 % din cazuri colesterolul este crescut din cauza deshidratării.
*Latrinele nu sunt o adevărată rezolvare a problemelor apelor uzate. Multe sunt doar nişte gropi în pământ de unde dejecţiile se infiltrează în sol şi îl contaminează cu multiple substanţe. Corect, ele ar trebui să aibă bazinele betonate şi să fie vidanjate periodic, iar dejecţiile să fie transportate la staţia de epurare.

Modalităţi de reducere a consumului de apă
*Verificaţi robinetele pentru a vedea dacă sunt stricate. Orice robinet stricat care picura consumă în medie 17 litri în 24 ore.
*Preferaţi duşul în locul băii. Apa de la robinet este pompată cu energie, un duş mediu consuma 160 litri iar o baie plina consuma 350 litri, adăugându-se aici si consumul pentru încălzirea apei.
*Robinetele de la baie şi bucătărie pot avea instalat un dispozitiv asemănător unei site care are funcţia să introducă în jetul de apa bule de aer; consumatorul nu simte diferenţa, dar consumul de apă scade cu 20%.
*Dacă aveţi posibilitatea instalaţi robinete cu senzor – sunt cele mai economice, reducând consumul la 70 %.
*Când vă spălaţi pe dinţi sau când vă bărbieriţi nu lăsaţi robinetul deschis inutil.
*Dezgheţaţi mâncarea din congelator în frigider şi nu sub un jet de apă.
*Spălaţi legumele într-un vas umplut parţial cu apa, nu sub jetul de apă.
*Încărcaţi la capacitate maxima maşina de spălat vase sau haine.
*Spălaţi maşina si udaţi gradina seara sau dimineaţa devreme, atunci când este mai răcoare, pentru a evita evaporarea apei la temperaturi ridicate.

Apa vindecă …
Privind apa ca un medicament fără efecte secundare, care sta la îndemâna oricui, sa analizam câteva domenii în care ea poate vindeca:
*Apa ajuta la vindecarea acidităţii gastrice (arsurile). Arsurile sunt un semn al faptului ca partea superioara a aparatului digestiv este în criza. Unii oameni recurg imediat la folosirea medicamentelor pt. a elimina durerile produse de aceste arsuri; daca aceasta este metoda pe care o folosim, nu facem nimic altceva decât sa deshidratăm organismul deschizând calea pentru diferite alte boli: cancer la aparatul digestiv, la ficat, la pancreas, sau alte boli ale stomacului.
*Apa previne si ajuta la vindecarea artritei. Artrita este de asemenea un semn al crizei de apa, de data aceasta localizata în încheieturi. Aceasta poate afecta atât pe tineri, cat si pe cei mai în vârsta si poate fi prevenita prin consumarea zilnica a unei cantităţi suficiente de apă.
*Apa previne si ameliorează durerea de spate. Durerea de spate localizata în regiunea lombara a coloanei vertebrale poate de asemenea fi un semn al lipsei de fluid între discurile acesteia (aceste spatii pline cu fluid sunt de fapt pernuţele ce sprijină greutatea întregului corp). Acest neajuns trebuie tratat de asemenea printr-un consum adecvat de apa. Daca organismul nu este rehidratat şi durerea este ignorata, (sau tratata numai cu medicamente) aceasta poate duce la degenerarea totala a celulelor cartilaginoase din încheieturi, conducând la instalarea a tot felul de diformităţi ale coloanei vertebrale (osteoartrita).
*Apa previne anghina pectorala. Durerea de inima poate fi de asemenea un semn al lipsei de apa necesitând astfel un consum ridicat al acesteia pentru ameliorarea simptomelor.
*Apa previne si ameliorează durerile de cap (migrenele). Ştiaţi că migrenele semnalizează nevoia de apă a creierului si a ochilor? Creierul conţine 93% apa, si dezhidratarea chiar si moderata fiind, cauzează dureri de cap si ameţeli. Aceasta stare dispare printr-un consum satisfăcător de apa. Lipsa acesteia poate fi de asemenea cauza inflamării fundului ochiului, ducând în cele din urma la orbire, daca starea nu este corectata.
*Apa previne si ajuta la vindecarea colitei. Durerea provocata de colita semnalizează lipsa apei din intestinul gros. Constiparea este rezultatul contractării intestinului gros pt. a extrage chiar si ultima picătură de apa din materiile fecale, rezultând într-o lipsa de apa necesara pentru ca lubricarea si extracţia de nutrienţi să aibă loc. Ignorarea acestor semne duce la instalarea constipării cronice, a polipilor, la dezvoltarea hemoroizilor, si la un risc ridicat al cancerului de colon.
*Apa previne hipertensiunea. Hipertensiunea este o stare de adaptare a corpului la o lipsa aproape totala de apa în vasele de sânge care este absolut vitala ca sa poată fi difuzata celulelor. Pentru aceasta difuzie (pomparea sângelui în celulele vitale prin pereţii vaselor), este nevoie de presiune, deci implicit de o cantitate mai mare de fluid; lipsa acestuia împinge corpul la recompensare pe alte cai, rezultând în hipertensiune. Prin administrarea unei cantităţi suficiente de apa, corpul va ajunge la starea de echilibru dorita si tensiunea arteriala va reveni la parametrii normali. A nu admite ca hipertensiunea este unul din indicatoarele de dezhidratare ale organismului, si încercând sa compensam prin administrarea diureticelor (care absorb si ultimele rezerve de apa), în timp, se ajunge la blocaje de colesterol pe pereţii arteriali ai inimii si ai creierului; aceasta implicit va conduce la infarctul de miocard, la accidentele cerebrale vasculare, la bolile de rinichi, si la boli neurologice (Alzheimer etc.).
*Apa este un factor favorizant in prevenirea diabetului de tip II . Apariţia diabetului de după 40 de ani este un alt indicator al dezhidratarii organismului. Pentru a beneficia de o cantitate suficienta de apa în sistemul circulator si mai ales pentru nevoile creierului, eliberarea insulinei este împiedicata, stopând astfel ca aceasta sa împingă apa în toate celulele organismului. În diabet, numai unele celule primesc cantitatea suficienta de apa pentru supravieţuire. Administrarea unei cantităţi suficiente de apa poate reversa boala în fazele incipiente. Daca aceasta nevoie de apa nu este recunoscuta, o deteriorare masiva a vaselor de sânge poate avea loc cu timpul conducând la tulburări de vedere, chiar orbire, pierderea simţului în extremităţi, gangrene, amputări.
*Apa ajuta la reducerea colesterolului. Nivelul crescut de colesterol este un alt indicator al efortului produs de organism de a compensa lipsa de apa. Colesterolul este un material cleios care este depozitat în locurile libere dintre membranele celulelor tocmai pentru a le proteja de a-si pierde conţinutul vital de apa atunci când vin în contact cu sângele din vecinătate, care din punct de vedere osmotic este mai puternic.
*Apa poate preveni si ameliora astmul. Organismul care suferă de astm poate de asemenea beneficia de consumarea unei cantităţi adecvate de apa. Aceasta va ajuta la umezirea aerului pe care îl inspiram si implicit la lubrificarea componentelor aparatului respirator.
*Apa ajuta in situaţii de depresie, a sindromului de oboseala cronica, a sclerozei în placi, a distrofiei musculare si a multor altor neajunsuri sau chiar boli la care este expus organismul omenesc.

Conversati pe chat cu noi

Bună ziua. Un operator este disponibil pentru a vă oferi asistenţă.Incepe Chat Ne cerem scuze însă programul de lucru al operatorilor din Call Center s-a încheiat. Vă stăm la dispoziţie de luni până joi între orele 08:00-16:00 şi vineri între orele 08:00 – 14:30.
Inchide