Capstone Green Energy

19/11/2021

Capstone Green Energy va furniza sistemul de cogenerare de la staţia de tratare a apelor uzate AQUASERV

Sistemul va folosi atât biogaz, cât și gaz natural pentru a genera energie electrică și termică

CAPSTONE GREEN ENERGY CORPORATION, o companie lider global în soluții flexibile de energie verde, a anunțat că va furniza prin distribuitorul său din România, SERVELECT, un sistem combinat de cogenerare energie termică și electrică, către Compania AQUASERV S.A.

Acest nou proiect de energie verde al Compania AQUASERV S.A. a luat naştere pe măsură ce a devenit clar că instalația de cogenerare existentă la staţia de epurare Cristeşti, ajunge la sfârșitul ciclului de viață. În același timp, creșterea prețurilor la energie electrică, combinată cu oportunitățile de finanţare pentru proiectele de cogenerare in stațiile  de tratare a apelor uzate, au determinat Compania AQUASERV S.A. să caute o tehnologie de cogenerare mai eficientă și mai avansată.

Proiectul ,,Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea biogazului pentru producere de energie electrică și termică”, în valoare de peste 10 milioane de lei, este  cofinanţat cu sprijinul unui grant în valoare de 1,8 milioane de Euro, acordat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin mecanismul financiar SEE 2014-2021, în cadrul „Programului de Energie din România".

Noul sistem de cogenerare a energiei va fi construit utilizând o microturbină Capstone Green Energy C600S și o microturbină C200S. Toată energia produsă va fi utilizată în cadrul stației de epurare a apelor uzate Cristeşti. Unitatea C600S va fi alimentată cu biogazul rezultat din fermentarea anaerobă a nămolului, în timp ce unitatea C200S va folosi gaz natural de înaltă presiune din reţeaua de distribuţie.

„Producerea de biogaz din nămolurile de ape uzate municipale este o abordare bine-cunoscută și utilizată pe scară largă”, a declarat Csaba Bauer, șeful Departamentului de tratare a apelor uzate al Compania AQUASERV S.A. „AQUASERV SA are peste 20 de ani de experiență în utilizarea biogazului în instalațiile de cogenerare pentru acoperirea necesarului de energie. În acest fel, ne putem optimiza costurile operaționale pentru serviciul public de canalizare, făcându-l mai accesibil publicului”, a adăugat domnul Bauer.

Sistemul va include două compresoare care vor crește presiunea atât a biogazului, cât și a gazelor naturale. Pentru a asigura o eficiență maximă, cele două sisteme de cogenerare Capstone Green Energy vor fi direcționate către un cazan de recuperare printr-un colector; in plus, apa calda produsa va fi folosita in procesul de uscare a nămolului. Împreună cu compresoarele și boilerul de recuperare, cele două unități de cogenerare vor fi integrate în Sistemul de control și achiziție de date (SCADA) existent. Acest lucru va permite atât monitorizarea locală, cât și la distanță, precum și modurile de operare manuală și automată. Sistemul este proiectat să ofere o putere electrică de 800 kWe și o putere termică de 1500 kWe şi este planificat să fie pus în funcțiune în martie 2022.

”Suntem foarte încântați să implementăm una dintre primele centrale de cogenerare Capstone Green Energy în cadrul unei stații de epurare a apelor uzate din România. Servelect este partenerul de încredere al AQUASERV încă de la începutul proiectului, începând cu studiul de fezabilitate, elaborarea cererii de finanțare, iar acum cu proiectarea tehnică și implementarea efectivă a proiectului”, a declarat Lulia Bărgăuan, Director General Servelect. „Noul sistem va oferi AQUASERV economii de costuri, eficiență energetică și emisii de carbon reduse”, a adăugat doamna Bărgăuan.

„Stațiile de tratare a apelor uzate sunt printre cei mai bune amplasamente pentru acest tip de proiecte de energie verde. Biogazul nu este doar o sursă de combustibil gratuit și regenerabil pentru producerea de căldură și electricitate, dar elimină și gazele de fermentare, care altfel ar putea fi un poluant favorizant al încălzirii globale. ”, a spus Darren Jamison, directorul executiv al Capstone Green Energy. „Tipul de eficiență energetică pe care o putem obține în staţii de epurare precum cea a Compania AQUASERV S.A. oferă potențial pentru economii mai mari ale costurilor operaționale. Combinat de granturile care sunt disponibile în prezent în multe regiuni, rentabilitatea investiției poate fi substanțială”, a conchis domnul Jamison.

Despre Compania AQUASERV S.A.

Compania AQUASERV S.A. este unul dintre cei mai importanţi Operatori Regionali în domeniul serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare din România şi singurul operator regional licenţiat în domeniu din judeţul Mureş.

Serviciile furnizate populaţiei din aria de operare, sunt indispensabile pentru desfăşurarea activităţilor zilnice:

  • producerea şi distribuţia apei potabile
  • colectarea şi epurarea apelor uzate
  • colectarea şi managementul apelor pluviale

Aria de operare a companiei cuprinde 123 de localităţi din judeţele Mureş, Harghita şi Bistriţa Năsăud.

Despre Granturile SEE și Norvegiene:

Granturile Spațiului Economic European (SEE) și Norvegiene reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din Estul și Sudul Europei și statele baltice.

Granturile SEE sunt finanțate în comun de toți cei trei donatori, iar Granturile Norvegiene sunt finanțate exclusiv de Norvegia.

Mai multe detalii despre Granturile SEE și Norvegiene și rezultatele obținute sunt disponibile la www.eeagrants.ro, www.eeagrants.org, www.norwaygrants.org și data.eeagrants.org.

Despre Capstone Green Energy

Capstone Green Energy (www.CapstoneGreenEnergy.com) (NASDAQ:CGRN) este un furnizor de top de soluții personalizate de micro rețea și sisteme de tehnologie energetică on-site, concentrate pe a ajuta clienții din întreaga lume să-și atingă obiectivele de mediu şi să facă economii de energie. Tehnologiile de generare a energiei (EGT) sunt conduse de sistemele energetice cu microturbine de vârf ale companiei, foarte eficiente, cu emisii reduse și rezistente.

Conversati pe chat cu noi

Bună ziua. Un operator este disponibil pentru a vă oferi asistenţă.Incepe Chat Ne cerem scuze însă programul de lucru al operatorilor din Call Center s-a încheiat. Vă stăm la dispoziţie de luni până joi între orele 08:00-16:00 şi vineri între orele 08:00 – 14:30.
Inchide