Protejarea sănătății populației rămâne prioritatea principală a autorităților județene, care continuă distribuirea apei potabile în localitățile afectate de creșterea salinității în râul Târnava Mică.
Distribuirea apei potabile va continua în ritm susținut și în zilele următoare, inclusiv pe durata minivacanței de Rusalii, pentru a asigura accesul constant al populației la surse sigure de apă potabilă în localitățile afectate.
Până în acest moment, au fost recepționate și livrate următoarele cantități de apă:
• 295.000 litri de apă potabilă din partea Rezervei de Stat;
• 182.000 litri de apă livrați de Compania Aquaserv S.A. Târgu Mureș;
• 36.000 litri de apă destinați adăpării animalelor.
Până la această dată, au fost instalate 47 de puncte de distribuție a apei potabile, numărul acestora fiind ajustat constant în funcție de solicitări. Astăzi au fost amplasate încă trei puncte suplimentare de distribuție, pentru a răspunde mai bine nevoilor comunităților:
• Municipiul Târnăveni, Spital Municipal, secție Psihiatrie;
• Comuna Gănești - sat Seuca, strada Gorga 274;
• Comuna Adămuș, sat Crăiesti, Strada Cânepii.
Harta punctelor de distribuție este actualizată permanent și poate fi consultată [AICI].
Măsurătorile de cloruri și sodiu efectuate de Compania Aquaserv Mureș SA și ABA Mureș, chiar în condiția stopării începând cu data de 05.06.2025, orele 14:00 a evacuărilor controlate din acumularea de la Bezid, arată că valorile indicatorilor sunt stabile, fiind aproape similare celor înregistrate în zilele precedente. Monitorizarea parametrilor se realizează de două ori pe zi și va continua pe toată durata stării de alertă.
Se va transmite o adresă către CJSU Harghita prin care vom solicita informații privind Salina Praid, pentru a putea previziona situația pe termen mediu și lung și impactul acesteia asupra râului Târnava Mică, respectiv asupra apei potabile pentru cetățenii din județul Mureș.
În funcție de răspunsul primit, CJSU Mureș va analiza riscurile și va identifica soluții pentru rezolvarea apei potabile la UAT-urile afectate.
Analizele de laborator efectuate de Direcția de Sănătate Publică Mureș confirmă că apa din izvoarele și fântânile publice din orașul Sovata și comunele Suplac, Bălăușeri, Fântănele și Ghindari se încadrează în limite normale în ceea ce privește concentrația de cloruri, apa poate fi utilizată ca și până în prezent. De asemenea, Direcția de Sănătate Publică Mureș va prelua probe săptămânale din fântâni și izvoare publice.
În ceea ce privește utilizarea apei brute din râul Târnava Mică, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a transmis că legislația sanitară veterinară nu stabilește limite pentru cloruri în apa de băut pentru animale. Totuși, ca orientare, sunt considerate acceptabile următoarele concentrații maxime:
• 1000 mg/l pentru bovine, ovine, caprine;
• 600 mg/l pentru porcine;
• 300 mg/l pentru păsări de curte;
• 400 mg/l pentru cai.